GOW Grotduiktechnieken in Open Water
In juni 2009 is de NOB specialisatie Grotduiktechnieken in Open Water uitgekomen. Dit is de opvolger voor de specialisatie Introductie Grotduiken.

SPECIALISATIE GROTDUIKTECHNIEKEN IN OPEN WATER
De specialisatie GROTDUIKTECHNIEKEN IN OPEN WATER is uit! In de specialisatie maak je kennis met de basisbeginselen van het grotduiken. Je kunt hem ‘gewoon voor de lol’ doen, of juist om heel gericht uit te vinden of werkelijk grotduiken iets voor jou is. Wat jouw drijfveer voor het doen van deze leergang ook is, je gaat technieken leren die je ook bij je ‘gewone’ duiken heel goed kunt gebruiken. Op een speelse manier ervaar je andere zwemtechnieken. Je leert een lijn te leggen zonder daarin verstrikt te raken. Je maakt kennis met de verschillende materialen.
Tot zover de wervende tekst van de NOB site.
We zijn blij dat je interesse voor deze specialisatie is gewekt. In dit document hebben we de belangrijkste informatie over de specialisatie verzameld.
Leerdoelen De cursist leert de kennis en vaardigheden aan om grotduik technieken toe te passen in open water. Hij heeft kennis van de materialen die bij grotduiken worden gebruikt en van de specifieke aspecten die bij grotduiken een rol spelen.
Ingangsniveau Voor deze specialisatie is minimaal een NOB 3*-duikbrevet (of gelijkwaardig) nodig.
Globaal cursusprogramma De theoretische instructie kost circa 8 tot 12 uur en omvat de verschillende aspecten die tijdens de praktijk aan de orde kunnen komen. Een deel zelfstudie met het boek als leidraad is onontbeerlijk. De praktische instructie omvat vier duiken waarbij achtereenvolgens uitrusting, zwemslagen, lijntechnieken en communicatie worden behandeld.
Alle oefenduiken in het kader van deze leergang vinden plaats in open water. Een nachtduik waarin je een grotduik simuleert, vormt de finale. Het grote voordeel van deze benadering is dat je in een veilige omgeving met die basisbeginselen kennis kunt maken.
Het cursusboek Het boek dat voor deze specialisatie is gemaakt is verkrijgbaar via de NOB webshop. Tot 01 dec. 2009 kan je het kopen zonder brevetregistratiekaart voor € 14,95 (excl. verzendkosten). Daarna is het alleen nog met brevetregistratiekaart te verkrijgen voor € 21,95 (excl. verzendkosten).
Als je deze specialisatie wilt gaan volgen adviseren we even te wachten met de aanschaf van het boek; dit kan dan eventueel in 1 keer worden besteld voor de gehele groep cursisten (scheelt weer verzendkosten).
Benodigd materiaal De minimale materiaaleisen om aan de specialisatie deel te nemen zijn: · een enkele fles met een dubbele uitgang of twee gelijke losse flessen (een dubbelset kan natuurlijk ook) · daarop gemonteerd twee ademautomaten waarvan 1 voorzien van een longhose (180-210 cm); het is toegestaan INT-aansluitingen te gebruiken · een wing is niet verplicht · een lamp die op je hand gemonteerd kan worden zodat je je hand kunt gebruiken · een vrijlopende reel (dus bij voorkeur geen inknijp-reel) met 50 meter lijn
Bevoegde instructeurs Deze specialisatie mag gegeven worden door een 2*-instructeur of 3*-instructeur die zelf een grotduik opleiding van een erkende organisatie heeft gevolgd én de aanvullende Grotduiktechnieken-in-open-water-instructeursopleiding heeft gevolgd. Op dit moment zijn er 12 instructeurs:
Relatienr. Voorletters Tussenv. Achternaam Woonplaats Email 7707 J. de Veer WAALRE josedeveer@hetnet.nl 24917 M. Knol RIJSWIJK Z-H marcelknol@12move.nl 32700 H. van der Geest DELFT hans.van.der.geest@planet.nl 33812 P.H.M.J. Schreurs HAELEN peterschreurs@telfort.nl 37558 R.J. Engelsman WINSUM GN rolf.engelsman@tip.nl 39622 F.J. de Jong BERGHEM frankdejong@kpnmail.nl 41440 E.A.L.M. van Driessche NIEUW NAMEN evandriessche@zeelandnet.nl 51489 R.P.A.M. Vreijsen ZUNDERT ronaldvreijsen@vreijsen.nl 53733 P.H.M. Meeuwisse OEGSTGEEST p.meeuwisse@assuservice.nl 55989 M. van Leeuwen SCHIEDAM michel.van.leeuwen@freeler.nl 61777 G.A.C. van Dorst ROOSENDAAL ferryvandorst@home.nl 68862 P.T.M. Rutten UDEN pieter@oceanimage.nl
Organisatie De verdeling van theorie en praktijk kan op verschillende manieren in overleg met de instructeur worden uitgewerkt maar zou bijvoorbeeld kunnen worden verdeeld over 4 dagen met theorielessen in de ochtend en een duik in de middag.
Het is mogelijk om de cursus te geven aan 1 buddypaar maar kan, met de inzet van meerdere instructeurs ook aan een grotere groep worden gegeven. Ben je maar alleen… ook geen probleem; je moet misschien iets langer wachten maar dan koppelen we gewoon aan een of meer andere cursisten.
Kosten De kosten zullen afhangen van het aantal deelnemers maar worden ook bepaald door de wijze waarop de cursus waaraan je deelneemt wordt georganiseerd. Neem hiervoor contact op met ‘je’ instructeur.
Wat kun je verwachten Lees het verhaal van Xander Lebesque in de Onderwatersport van oktober 2009 !
En verder... We hopen dat we met dit informatieblad antwoord hebben kunnen geven op je belangrijkste vragen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met een van de instructeurs die in bovenstaand lijstje zijn genoemd (zoek bij voorkeur iemand in de buurt, dat maakt de organisatie waarschijnlijk eenvoudiger). Zij helpen je zeker verder en kunnen, eventueel samen met andere instructeurs en kandidaten, een specialisatie organiseren. |