Introductie Grotduiken 2004
Verslag van de NOB-instructeursopleiding voor de specialisatie introductie grotduiken. Deze specialisatie wordt gegeven in open water en niet in grotten, zoals ook heel duidelijk te lezen is in het artikel hierover.
Een nieuwe specialisatie en de instructeurs zijn er klaar voor.
Twaalf instructeurs in een land zonder grotten. Het begon in december 2003 met het versturen van brieven aan alle twee en drie sters NOB instructeurs met de vraag of men interesse had om een applicatiecursus te volgen voor een nieuwe specialisatie. De specialisatie Introductie Grotduiken. Er hadden zich 39 instructeurs aangemeld en hiervan zijn de meeste op de informatiebijeenkomst aanwezig geweest. De Commissie Grotduiken was aangenaam verrast met dit grote aantal belangstellenden en het is prettig om te weten dat er zoveel instructeurs geïnteresseerd zijn in grotduiken. Dat maakt de inspanning van de commissieleden meer dan waard. Aanvankelijk had de commissie gedacht om acht instructeurs op te leiden maar we hebben dit aantal uitgebreid tot tien. Dit was absoluut het maximum aantal mensen dat we konden plaatsen en zodoende staan er nu nog heel wat instructeurs op de wachtlijst voor de volgende ronde.
De applicatiecursus heeft ongeveer 40 uur geduurd verdeeld over 5 dagen. Hiervan is ruim 20 uur gebruikt voor het theoriegedeelte en de andere uren voor de praktijk. Wij hebben aan de deelnemende instructeurs gevraagd om het cursusboek voordat de cursus van start ging alvast zo goed mogelijk te bestuderen zodat we de beschikbare tijd efficiënt zouden kunnen besteden. Tijdens het praktijkgedeelte hebben we het voordeel gehad dat deze groep met zoveel duikervaring zelfstandig bezig kon zijn met het uitvoeren van de praktijk oefeningen in het zwembad en in het buiten water. Voordat we vertellen wat we dan zoal geoefend hebben zullen we eerst het doel van de specialisatie zelf toelichten.
Doelstelling en uitgangsnivo van de specialisatie Introductie Grotduiken. De specialisatie is bedoeld om sportduikers inzicht te geven in het grotduiken door ze alle basiskennis en vaardigheden aan te leren in een veilige vertrouwde omgeving namelijk het zwembad en in open buiten water. Het gaat erom dat sportduikers leren wat grotduiken inhoud en zodoende ook bewust worden van de gevaren van deze afgesloten ruimtes en de daaraan verbonden risico’s. Denk maar eens aan vakantielanden waar van alles mogelijk is op grotduik gebied en door onwetendheid kunnen risico’s soms niet goed ingeschat worden. Hoewel de specialisatie Introductie Grotduiken sportduikers niet opleidt tot zelfstandige grotduikers maken de cursisten wel op een veilige manier kennis met het grotduiken in hele ruime zin van het woord en kunnen ze daarna met inzicht kiezen of grotduiken iets is wat men verder wil gaan doen.
Er komen duiktechnieken aan de orde die niet alleen voor grotduiken gebruikt worden maar die ook voor ander duikdoeleinden geschikt zijn. Zoals de verschillende zwemtechnieken die worden aangeleerd om te zwemmen zonder stof te veroorzaken. Dit is eigenlijk voor alle duikers interessant maar speciaal voor onderwater fotografen en filmers. Het leren werken met een haspel is voor wrakduikers en technisch duikers een voordeel. Het aanpassen van de duikuitrusting komt de veiligheid voor alle duiken ten goede met name de volledige redundantie op de luchtvoorziening is voor ijsduikers van groot belang. De zelfredzaamheid, de effectieve communicatie en het leren handelen volgens noodprocedures zijn vaardigheden die niet alleen in grotten van pas kunnen komen.
En wat hebben we nog meer gedaan behalve gelachen? - Nieuwe zwemslagen aangeleerd op een tafel. - Lijntechnieken geoefend op de parkeerplaats. - Gehaspeld in het zwembad. - Lijn vastgezet met tentharingen op de bodem van de Galderse meren. - Communicatietechnieken toegepast in de Maarsseveense Plassen. - Noodprocedures uitgevoerd zowel op het droge als in het water waarbij de oefening ‘jezelf bevrijden uit lijn’ vaker werd uitgevoerd dan de bedoeling was en het zicht vrijwillig door de cursisten zelf tot nul werd gereduceerd.
Het resultaat is dat er tien instructeurs zijn opgeleid voor deze nieuwe specialisatie en samen met de instructeurs van de commissie, Roel Mulkens en José de Veer zijn er nu in totaal twaalf verspreid over het hele land. Deze instructeurs zijn bereid om op regionaal nivo de specialisatie Introductie Grotduiken te verzorgen met maximaal twee duikers per cursus. Sommige instructeurs zullen gaan samenwerken en kunnen dan vier cursisten in een cursus plaatsen.
Duikers in het bezit van het 3* duikbrevet die geïnteresseerd zijn in deze specialisatie kunnen voor meer informatie terecht bij de speciaal daarvoor opgeleide instructeurs die we als Commissie Grotduiken bij deze van harte feliciteren met hun kersverse nieuwe bevoegdheid als Introductie Grotduik Instructeur. Bedankt voor jullie sportieve inzet en voor de 100% aanwezigheid bij de applicatiecursus.
Dit zijn de Introductie Grotduik Instructeurs en uit welke provincie ze vandaan komen. Rolf Engelsman Groningen Jan Jansen Groningen Bert van Daal Limburg Peter Schreurs Limburg Eric van Driessche Zeeland Ronald Vreijsen Noord-Brabant Monica Jong Noord-Holland Aart Nugteren Noord-Holland Marcel Knol Zuid-Holland Art-Jo Wittenberg Zuid-Holland
Tijdens de cursus, - zijn er duikers dwars door een virtueel rotsplafond opgestegen - heeft Aart kunstjes gedaan met een haspel - heeft Monica gedoken met blauwe vinnen - liet Roel andere handsignalen zien dan we in de boekjes kunnen vinden. - heeft Erik vliegende haspels gezien - hadden we haringen zonder uitjes en dat was erg moeilijk te begrijpen voor Roel - hebben we hulp gekregen van drie ervaren grotduikers: Hans Beulen, Erik Wouters en Maurice Penders, chapeau! - heeft Valentin Sijne een instructie film voor ons gemaakt over zwemtechnieken waarop zelfs niet aangeleerde zwemslagen te zien zijn! - heeft Rolf ons erg geholpen met duikmaterialen, hij was zelfs zo vriendelijk om een donkergekleurde duikbril te willen leveren bij aankoop van een 50 watt HID lamp - had Ronald twee bedden ter beschikking voor cursisten die van ver moesten komen maar in het kader van de redundantie zouden daar dan wel vier mensen in moeten kunnen slapen……..
Met veel genoegen hebben wij deze applicatiecursus georganiseerd en we zijn ervan overtuigd dat de Introductie Grotduik Instructeurs met enthousiasme de specialisatie zullen geven in het land. Mochten er vragen zijn dan kun je natuurlijk terecht bij een van hen of bij de commissieleden.
Namens de Commissie Grotduiken
 Peter en Rolf proberen een nieuwe zwemtechniek
Monica en Peter oefenen een ‘blind exit’ ofwel de lijn volgen op de tast
Eric en Ronald haspelen bij de vuilnisbakken
 De horizontale trimpositie bereiken is het begin van de cursus
 Jan heeft de juiste positie te pakken
 Aart kan een kunstje met de haspel
 Bert en Art-Jo volgen de lijn
 Ronald volgt de lijn op de tast met een hand voor zich uit om te voelen of de weg vrij is
 Groepsfoto, van links naar rechts: Rolf, Jan, Eric, Ronald, Aart, Monica, Peter, José, Bert, Art-Jo, Roel en Marcel |