Mexico 2014
Mexico 2014
Hans, Wim en Petra, Paul, Arjan, Jeroen en Lydia zijn in Mexico geweest. Ze hebben zowel boven als onder water mooie dingen gezien.
29-11-2014 Het is zo ver, we vertrekken naar Mexico om te grotduiken. De stad waar we naar toe gaan is Playa del Carmen en ligt op het schiereiland Yucatan. In dit gebied ligt het grootste grotduik gebied ter wereld. Het groepje bestaat uit 7 personen te weten: Wim en Petra van Lith, Arjan Tange, Hans van der Geest en ik. Jeroen Bijmans en zijn vriendin Lydia zijn al een week eerder vetrokken, die zijn er al dus. Na een reis van 16 uur zijn we gearriveerd.
30-11-2014 Na een vermoeiende reis rusten we deze dag om bij te komen. Lekker luieren aan het strand en een beetje het resort verkennen. De temperatuur is 29 graden.
01-12-2014 De dag waarop we de eerste grotduik maken in Mexico. We melden ons eerst bij de duikschool die Protec heet. We maken kennis met onze gidsen, Torro en Joram. Na de gebruikelijke ansprakelijkheidsformulieren ingevuld te hebben vertrekken we naar de duik locatie. De cenote waar we duiken heet Nohoch nah Chich. Na een uitgebreide briefing en een pre-divecheck gaan we de cenote in. We vertrekken in 2 teams, team 1 Wim, Arjan en Jeroen gaan met Torro mee en Hans en ik gaan met Joram mee. Mensen kinderen wat een zicht, ik denk wel 30 à 40 meter, onvoorstelbaar. Stalagmieten en Stalactieten van klein naar groot, in allerlei maten, honderden. De maximale diepte is 5,9 meter en de duiktijd is 83 minuten. Vrijwel meteen daarna gaan we weer het water in voor een foto sessie van Jeroen wat dus ook weer 37 minuten duurt. En die maakt mooie foto’s, de foto’s (onderwater) in dit verhaal zijn allen gemaakt door Jeroen. Na ongeveer 2 uur gaan we weer te water in dezelfde grot. We gaan dan een andere route nemen waar Joram 3 jumps maakt. Na ongeveer een half uurtje gebeurt dit en we gaan verder de grot in. Dan na ongeveer 10 minuten de volgende jump en na 10 min weer een jump. Dan zit na 45 minuten Hans op 1/3 en keren we terug. Alles dus weer inreelen en gaan met die banaan. Maximale diepte 6.2 meter en duiktijd is 76 minuten. Totale duiktijd is dus 83 + 37 + 76 minuten=196 minuten. Niet slecht voor de eerste dag.
 Arjan Tange
02-12-2014 We maken er vandaag een culturele dag van. We gaan 2 Maya steden bekijken. Tulum en Coba. Tulum is de enige Maya stad die aan zee ligt. Erg mooi om te zien. Hierna zijn we naar een cenote gegaan om te zwemmen. Na de verfrissende duik zijn we naar Coba gegaan, een hele grote stad was dat in die tijd (40 000 inwoners en 50 vierkante km in oppervlakte). Hier mag je nog, als een van de laatste, de tempel beklimmen. Op 42 meter hoogte kijken Wim en Arjan vanaf de top van de tempel over de jungle uit, adembenemend. De afdaling is een ander verhaal, enorm steil. Al met al een leuke dag gehad.
03-12-2014 Wordt onze 2e duikdag in de cenote die Dos Ojos heet, twee ogen vanwege de twee cenotes die vlak naast elkaar liggen. Een adembenemende duik. Wat een kamers zijn hier in de dag des tijd gevormd, groot groot groot, een treinstel past er wel in. Ook hier hebben we 2 jumps gemaakt. Na ongeveer 52 minuten zat ik op mijn 1/3 en we keren dus om. Jumps weer ingereeld en de markers ingenomen. Maximale duikdiepte 7,7 meter en duiktijd 88 minuten. Watertemperatuur 24,3 graden. De 2e duik die dag was ook in dezelfde cenote maar dan een andere route die ze de keyhole noemen. Mensen mensen wat een zicht in die cenotes prachtig. Op de terugweg hebben we op het laatst een andere weg genomen waardoor we in een droge kamer kwamen, de Batcave. Hier zaten een hoop vleermuizen, waar ze vandaan kwamen, god mag het weten. Ik zag nergens een opening waar ze vandaan kwamen. Na een duiktijd van 79 minuten en een maximale duikdiepte van 11,7 meter verlaten we de cenote en gaan voldaan terug naar de duikbasis. Aangekomen op het resort en na een lekkere maaltijd hebben we een leuke avond gehad (die cocktails smaken goed). Morgen is het toch rustdag. 04-12-2014 Het is rustdag, lekker luieren aan het strand en genieten van het lekkere weer (30 graden). Wat een leven.
05-12-2014 Duiken in Mayan Blue. Een grot met een halocline, dit op verzoek van Arjan. Een halocline is een overgang van zoetwater naar zoutwater, het water van de zee komt zoetwater uit de grot tegen en vormt een overgang die duidelijk waarneembaar is. Het lijkt op een thermocline, maar dan een grotere en dikkere overgang. Soms lijkt het alsof je weer bovenwater komt nadat je door een halocline naar boven komt, zo helder kan het water zijn. Sommige duikers zetten spontaan de bril af. Een bijzonder ervaring. We vetrekken met 4 man, Hans, Arjan, ik en de gids Torro. Het gangenstelsel is veel smaller dan we gewend zijn in Mexico maar heel leuk. Na een 15 tal minuten komen we de halocline tegen die een wazig zicht oplevert. Wij zijn er natuurlijk doorheen gedoken. Ik heb van te voren tegen de jongens gezegd dat als ze het te eng vinden dat ze dan de vaste lijn moeten vast pakken. Tijdens de duik ging dat zo verschillende keren op en neer, soms zit je er lang in en soms kort. Na afloop van de duik zou Hans zeggen dat hij duizelig werd van de halocline. Nou die ervaring hebben ze ook weer gehad, ik had het al in Cuba gezien. De Duiktijd was 68 minuten en diepte was 20,7 meter. De 2e duik was ook in Mayan Blue maar dan in een andere ingang. Na Hans overtuigd te hebben om toch mee te gaan, vertrekken we. Ook hier was het aan de smalle kant maar genoeg om doorheen te komen. Toen we ongeveer een 25 tal minuten verder waren maakten we een jump recht naar beneden (dit was bij de briefing bekend gemaakt en we hadden afgesproken dat de jump door de gids gemaakt zou worden i.v.m de halocline die daar was). Toen gaf hij het teken dat we konden komen. Waar we toen in terecht kwamen was adembenemend. De Led verlichtingen van de meeste duikers gaven een licht blauwe kleur af op de grot en mijn halogeen verlichting een groene kleur. Mensen kinderen dit was het mooiste wat ik in mijn grotduik ervaring gezien heb. Geen stofje te zien en helder dat het was. Was Jeroen hier maar bij geweest dan kon hij super foto’s maken, maar die was helaas een paar dagen geleden vertrokken. Dit was echt de mooiste duik. De duiktijd was 60 minuten en maximale diepte 23,8 meter. Geweldig. Op de terugweg voelde ik me niet erg lekker, mijn koppie ging gloeien en gloeien dit voelde niet goed aan voor de volgende dag.
.JPG) Paul Zwiers
06-12-2014 En inderdaad, de verhoging was ‘s morgens niet weg dus moest ik thuis blijven. Een beetje klote voor mij maar ook voor Arjan want die was alleen. Hans hield het voor gezien en Wim ook. Dus de laatste duikdag wordt verteld door Arjan Tange: Taj Maha was de laatste locatie om te duiken, helaas zonder Paul. De cenote heette eerst Taj Mahal, maar de Mexicanen hebben hem aangepast naar Taj Maha omdat dit een meer Maya-achtig benaming is, een grappig detail. De duikgids Joram wilde graag in de eerste duik naar een gedeelte van grot gaan waar hij zelf nog niet was geweest, dus na circa 20 minuten maakten we een jump van de mainline af naar het ‘nieuw’ te ontdekken gedeelte. In begin was het nog vrij groot met veel stalagmieten en stalactieten, na nog circa 15 minuten komen we in een gedeelte wat steeds smaller begint te worden. We passeren verschillende restricties, wat voor de gids geen enkele probleem is want hij duikt sidemount. Maar ik kom verschillende keren toch een beetje vast te zitten, omdat ik met mijn flessen op de rug toch een stukje meer ruimte nodig heb. Uiteindelijk komen we na 55 minuten op onze omkeerdruk, toevallig lijkt dit ook einde te zijn van de grot, het wordt hier namelijk wel erg smal. Uiteindelijk zijn we 86 minuten in de grot geweest met een maximale diepte van 12 meter. De tweede duik staat gepland om naar Chinese garden te gaan. Dit is een favoriete bestemming voor grotduikers die in Mexico duiken. Een aantal jaren geleden is de gemarkeerde plek, de jump richting chinese garden, in de grot verwijderd, omdat er te veel duikers in de garden kwamen en men bang was voor schade aan de grot. Na circa 15 minuten komen we aan op een plek, waar de gids zegt even te wachten en hij maakt de reel vast aan de lijn en we zwemmen weg in de richting van een tunnel. Eenmaal om de bocht van de tunnel lijkt hij dood te lopen, maar nadat we helemaal tot aan het einde zijn gezwommen gaat hij toch weer verder en dan ineens zitten we in de garden. In het begin erg hoog en breed, een mooie kathedraal. Verderop in Chinese garden wordt het wat smaller en komt de halocline weer in zicht, zo rond de 12 meter. Deze keer is hij echt heel mooi zichtbaar, het lijkt alsof het water golft en of we in de lucht zweven. Het licht van onze lampen geven het iets magisch, het lijkt wel een sprookje. De terugweg is iets minder mooi en helder, omdat de halocline toch verstoord was, maar het was er niet minder indrukwekkend om. Ik moest wat harder zwemmen van de gids, hij had het koud……. En dat met water van 24 graden. Na 70 minuten zit de duik erop, een mooie duik om de vakantie mee af te sluiten.
 Wim van Lith
07-12-2014 Na een goede nacht geslapen te hebben ben ik weer de oude. Jammer van de gemiste duikdag, ook dat kan gebeuren. Verder op de dag de tassen weer gepakt en een beetje aan het zwembad gelegen verder niets bijzonder. ’s Avonds komt er nog een flinke regenbui uit de Mexicaanse hemel, gelukkig maar voor een paar uurtjes.
Geschreven door Paul Zwiers en Arjan Tange Foto's gemaakt door Jeroen Bijmans |