Exploratie in de Ressel april 2012
Niemand had gedacht dat er in de Ressel nog een onbekende gang te vinden zou zijn. Immers het einde van deze grot was al geruime tijd bekend dankzij Rick en Jason.

In 1999 is de verdere exploratie van deze grot door Rick en Jason begonnen op open circuit. Het zou uiteindelijk een meerjarenplan worden met gebruik van rebreathers, scooters en habitats voor droge decompressie. Ook overnachtingen tussen sump 2 en sump 3 hoorden daarbij.

Tijdens een van deze duiken was er al een zijtunnel gevonden waarvan ze oorspronkelijk dachten dat deze niet veel verder zou gaan. Lange tijd is de informatie over deze zijgang goed geheim gehouden. In 2011 zijn Rick en John terug gegaan om deze zijgang verder te onderzoeken en er werd toen 805 meter lijn ingelegd. Een opmerkelijke prestatie. In 2012 zijn Rick, Jason en John opnieuw gaan kamperen in de grot om uiteindelijk nog 75 meter lijn toe te voegen. Hier begon een gravelslope met squeezes die te gevaarlijk was om te passeren vanwege de kans op verschuivingen waar ze in vast zouden komen te zitten. Deze gravelslope is zeer waarschijnlijk de achteruitgang van de Ressel. De zijgang is lang geleden de hoofdgang geweest maar door instortingen is de waterweg verplaatst naar wat momenteel als de hoofdtunnel wordt beschouwd.
De duik begon op 14 april 2012 om 15.00 uur en eindigde op 16 april rond 13.00 uur. Bijna 24 uur en twee nachten kamp in de grot later. Groot was de verbazing van duikers die hen wel de grot uit zagen komen maar niet de grot in hebben zien gaan. Ook de duikuitrusting van het team, zoals blikken eten met snoopyloops op de rebreathers bevestigd, was goed voor grote ogen. Vorig jaar zijn ze overigens na de duik terug gescooterd naar de camping in plaats van al het materiaal de helling op te dragen. Van de totale afstand van 4.6 kilometer in de grot, is de eerste helft afgelegd met grote zelfgebouwde aquazepps en de laatste 2.3 km met de Discovery.

Al het materiaal moet na de bivak getransporteerd worden over twee stapels met grote stenen en de aquazepps wegen 60 kilo. Het is onmogelijk om deze grote zware scooters te verplaatsen in een donkere, ongelijke en glibberige omgeving. Voor wat betreft de luchtvoorraad wordt hetzelfde principe gebruikt, ze gebruiken de grote rebreathers tot aan het kamp en stappen dan over op de kleinere side-mounted rebreathers. Het is een bijzondere prestatie die de exploratie periode in de Ressel voorgoed afsluit. Blije gezichten na afloop, alles is goed gegaan en het resultaat mag er zijn.
 |