Indrukwekkende exploraties in Ierland door pushduiker Jim Warny

Lees hoe de verbinding tot stand kwam waarmee deze traverse met een lengte van 2970 meter
de langste bekende onderwatergrot in Ierland werd.

Pollaloughaboo

Pollaloughaboo is een grote depressie op enkele kilometers ten zuiden van Kinvarra, een haventje in County Galway, in het westen van Ierland. De depressie bestaat langs de ene zijde uit een verhoging en langs de andere zijde uit een dieper gelegen gedeelte. De grot die er vertrekt is sterk onderhevig aan regen en getijden. De zichtbaarheid varieert van 0,5 m tot
4 m. Op deze plaats kan enkel worden gedoken bij droog weer.

Beide kanten werden in het verleden reeds geŽxploreerd door het Dark Shamrock Team.
In 2007 zetten Jim Warny, John Sherry en Jonathan White de verkenning stroomopwaarts verder in de richting van Moranís Cave. Vroegere duikers staakten hun verkenning toen ze niet voorbij een versperring van rotsblokken geraakten. Maar Warny, Sherry en White vonden een doorgang van 120 m die om de versperring heen loopt.Enkele weken na die ontdekking voerde Jim Warny een nieuwe exploratieduik uit en voegde hij 145 m toe aan de grot. Hij dook toen tot op een diepte van 27 m, nog steeds in de richting van Moranís Cave. De totale verkende lengte van de grot bedroeg meteen 700 m.Na een lange winterstop keerde Jim Warny naar de grot terug in 2008. Vier soloduiken later was hij erin geslaagd 800 m doorgang te vinden op een gemiddelde diepte van 20 m. De afstand die Pollaloughaboo en Moranís Cave van elkaar scheidde was nu teruggebracht tot 1700 m. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen om spoedig een verbinding tussen die twee punten te kunnen verwezenlijken.

In 2009 was er heel weinig bedrijvigheid op deze duikplaats wegens slechte weersomstandigheden en andere projecten.

2010 was het jaar waarin alles voor elkaar kwam : na vier jaar verkenning realiseerde Jim Warny de verbinding tussen Moranís Cave en Pollaloughaboo. Na een reeks individuele push dives vanuit elk van de twee ingangen werd de verbinding op 26 juni 2010 tot stand gebracht. De sluitingsduik duurde 4 uur, waarbij een cirkelvormige baan van 4 km werd afgelegd. De totale afstand tussen beide ingangen bedraagt 2970 m, d.i. momenteel de langste bekende onderwatergrot in Ierland.Op 4 juli 2010 voerde Jim Warny een eenrichtingsduik uit tussen de twee ingangen. Die duik nam iets minder dan 3 uur in beslag. Voorwaar een mooie beloning voor jarenlang intensief exploratiewerk!

Content Management Powered by CuteNews