Grotduiken in de Lot door Michel van Leeuwen
Michel vertelt hoe een week grotduiken in Frankrijk er uit ziet. April 2010
Dag 1 Hoe gaan we dit jaar naar de Lot? Hans van de Geest en Frank de Jong hadden het idee geopperd om met z’n drieën met mijn auto naar de Lot te rijden. Dat is natuurlijk wel zo gezellig, maar hoe gaan we dat doen, want vorig jaar heeft ook Hans zijn Tech cave gehaald en wilde net als wij wat verder de grotten in. Om dit te kunnen doen is het wel noodzakelijk dat er voldoende flessen mee gaan. Voor drie personen gingen er daarom de volgende flessen gevuld mee; 3x een Dubbel 12 met EAN 32, 6x 80 Cuft met EAN 32 en voor deco gas een 10l, 2x 7l met EAN 70 2x 1,5l voor het pak. Maar ja, aan flessen alleen heb je niets. Dus heb je ook nog eens 16 automaten nodig. Daarnaast natuurlijk de lampen en andere materialen om te kunnen duiken. Dan zit de auto aardig vol, maar ja dan komen daar ook nog eens drie weekendtassen met kleding bij en vol = vol. De reis verliep prima, bij Parijs een minuut of 40 verspild door de drukte maar om 18:00 kwamen we netjes volgens de planning aan. José had een rustdagje en was blij dat ze wat voor ons kon doen en had dan ook een overheerlijke spaghetti voor ons klaar gemaakt. Tijdens het eten hebben we het natuurlijk gehad over de condities van de grotten want je kunt van te voren wel plannen welke grotten je wilt doen, maar in de praktijk blijkt dit nog al eens anders uit te pakken is mijn ervaring. Omdat het zicht in de St. George goed was hebben we besloten deze maar eens wat verder te doen. Ook leuk voor Hans omdat hij deze grot vorig jaar met een extra stage had gedaan en nu een tweede kon meenemen. Na de duik te hebben gepland zijn we na een toch wel vermoeiende dag naar bed gegaan.

Dag 2 Na lekker te hebben geslapen zijn we eerst even naar de bakker in het stadje Gramat gereden, waar ik de rest van de week ook de verse broodjes heb gehaald. En na een stevig ontbijt zijn we naar Montvalent gereden. Dit is ongeveer een kwartiertje van ons huisje af dus lekker om mee te beginnen.

Het idee was om naar de schacht te duiken welke ongeveer 900m van de ingang van de grot ligt. Omdat Marcel was aangekomen zijn we met 2x2 de grot ingegaan. Ik ben met Frank uiteindelijk net niet bij het einde gekomen, maar goed dat is later in de week wel gebeurd. Nadat de 2x 80Cuft 32% stages waren gemonteerd hebben we deze eerst naar de waterkant gebracht. Daarna de rest van het duikmateriaal gemonteerd (D12 met 32%), het pak aangetrokken en te water gegaan. Daarna de nodige check’s uitgevoerd en de duik kon beginnen. De gang ging als eerste onder een hoek van 45 graden naar 29m waarna deze snel weer steeg naar 20m.

Hier werd de eerste stage afgelegd omdat 1/3 van het gas was verbruikt. Om de snelheid erin te houden wordt dan door iedereen zijn stage afgelegd en vast geklikt aan de lijn. Daarna voorbij de eerste luchtkamer gezwommen en op een kleine 350m de tweede stage afgedaan en vast geklikt aan de lijn. Daarna zijn we overgeschakeld op backgas en zijn we via de restrictie rustig, nou ja dat vond ik zelf, maar daar waren de meningen over verdeeld , doorgezwommen tot het einde. Althans voor ons dan want de grot gaat nog kilometers verder, maar toen er ook van het backgas 1/3 was verbruikt en we 60 minuten de grot ingezwommen waren, was dat het teken om te keren Dit kwam redelijk overeen met de vooraf gemaakte planning. We hadden bleek achteraf de schacht net niet gehaald. Ik denk dat we op ongeveer 850m de grot waren ingezwommen. Op de terug weg zijn we nog even wezen kijken in de verschillende luchtkamers, hebben de stages opgepikt, de kraan open gedraaid, gekeken wat de gasvoorraad was, gecheckt of de automaat het deed en verder gezwommen. Dit truckje hebben we later die week nog vaak uitgevoerd. Uiteindelijk konden we de uitgang van de grot weer zien en na een veiligheidsstop te hebben gemaakt kwamen we na 120 minuten het water uit. De eerste dag was zeer goed begonnen, inmiddels was de buitentemperatuur gestegen tot een kleine 25 graden en het zonnetje scheen lekker. Wat wil je nog meer, nou een lekker hapje eten en een wijntje met wat Franse kaas, want dat is er natuurlijk in overvloed. Terug bij het huisje hebben we lekker genoten van het zonnetje en hebben we zitten wachten op de volgende groep (Ruud Brassé, Paul Zwiers en Jorg van Bladel) die uiteindelijk om 18:30 arriveerde.

Nadat zij de spullen hadden uitgeladen zijn we naar Rocamadour gereden en hebben daar met een schitterend uitzicht op het klooster lekker genoten van het lekkere eten. Dag 3 Deze dag begon met het halen van broodjes en het halen van de flessen bij Andre Grimmal (http://www.gonflage.com/) één van de weinige vulstations in de buurt, welke de flessen weer netjes had gevuld.
Andre had weer goed geïnvesteerd in drie nieuwe compressoren en nieuwe 80 liter bufferflessen. Als je eens een wilt zien hoe een beetje vulstation er uit moet zien moet je maar even kijken op zijn website. Omdat we hadden gehoord dat het zicht in de Source de Landenouse zeer goed was, hadden we onze zinnen op deze grot gezet. Één klein nadeeltje, het water stond wel erg laag dus moest er worden getakeld. Maar goed eerst de flessen maar eens analyseren om te zien welke mengsels er uiteindelijk in onze flessen terecht waren gekomen alvorens we ze in de auto hebben gezet. Daarna koers gezet naar Cadrieu wat toch wel een klein uurtje rijden is van ons huisje. Daar aangekomen de stages gemonteerd, naar de bak gebracht en een takelstelling gemaakt.

Hans had zijn pak aangetrokken en heeft netjes alle flessen losgekoppeld en aan een lijn gehangen zodat we later met onze dubbel 12’s op de rug van de nieuwe ladder af konden lopen. Dit bleek voor een aantal van ons toch wel een zware exercitie te zijn geweest en na even rustig op adem te zijn gekomen, hebben we de twee stages aangeklikt en is de duik begonnen. De grot bestaat uit verschillende mooie rots formaties en mooie zandduinen. Eerst ga je rustig naar een diepte van 20m waarna je op ongeveer 300 meter ineens naar een meter of 9 gaat, een soort haarspeldbocht maakt en weer terug gaat naar 25 à 30 meter. Helaas was ook hier weer het gas de beperkende factor en zijn we na 1/3 te hebben verbruikt weer rustig teruggezwommen. Maar ja toen we na 120 minuten ons hoofd weer boven water staken, begon de zware klus. Met de dubbel 12 op je rug een ladder van 8 meter oplopen is best pittig. Ik was dan ook maar wat blij dat ik wekelijks wat aan kracht training doe (tip ).

Nadat we waren omgekleed, de overige stages en een dubbel 12 het water uitgetakeld en weer snel naar het huisje gereden. Het weer was wederom was het weer super en hebben we s ‘avonds lekker een vis BBQ gedaan. Hmm... gingen we nu naar Frankrijk voor het duiken of om te genieten van het lekkere eten of beide? Dag 4 Tja, wat zullen we vandaag eens gaan doen. Ik had voorgesteld om naar de Trou Madame te gaan en een makkelijk duikje te maken met alleen een dubbel 12 zonder stages. Alleen moet je er dan nog wel even komen. Probleem met deze grot is hoe met je er komen en als je er bent hoe kom je in het water. Na wat heen en weer te zijn gelopen hebben Hans en Frank besloten de duik niet te gaan maken en zijn alleen Marcel en ik de tocht begonnen. Nadat we eerste de set hadden gemonteerd en met onze normale kleren bij de ingang van de grot hebben gebracht, zijn we vervolgens met onze duikpak aan naar de ingang gelopen.



Daar aangekomen de set aangedaan en begon de barre kruiptocht over kiezelstenen met een zware dubbelset op je rug. Maar goed, het was de moeite wel waard vond ik. De grot is niet zo diep en blijft ongeveer tussen de 4 en 6 meter.

 Helaas had Marcel een D7 bij zich en hebben we maar een goed uurtje kunnen duiken. Na afloop van de duik moest het sjouwen weer gebeuren, maar dan in omgekeerde volgorde alleen ben ik toen maar in mijn droogpak doorgelopen naar de auto. Warm hadden we het toch al. O ja, volgende keer deze grot maar gaan doen als er wat meer water is gevallen en het water hoog staat. Dat scheelt weer 100m kruipen.


’s Avonds had Hans een lekkere Indische rijsttafel gemaakt welke een aangename verassing was. (volgend jaar maar weer mee hè Hans). Maar natuurlijk ook deze avond weer de vraag welke grot staat er morgen op het programma? De Ressel, want deze was nu kristal helder en stroomloos. Even iets anders dan afgelopen oktober waar het water van de rivier de Célé ongeveer 1,5 meter hoger stond dan normaal. Dag 5 Bij de Ressel aangekomen bleek dat er parkeerplaatsen waren geplaatst. De Ressel is voor grotduikers zo ongeveer de Zeeland brug voor openwater duikers. De bedoeling was om even te gaan kijken in puits 4, de eerste diepe schacht welke op ongeveer 46m diepte ligt, daar even de boel verkennen en weer terug te gaan naar de oppervlakte. Deze duik begon met een gang op een diepte van 9 meter waar een 10l 80% is gebruikt en is meegenomen tot de eerste T-splitsing op ongeveer 180m, daar afgehangen. Het profiel van de grot is ideaal om de decostops uit te zwemmen. Daarna overgeschakeld op eens stage van 36%, welke tot voorbij de tweede T-splitsing is gebruikt op een diepte van 24 meter. Vervolgens overgeschakeld op het backgas 23%, even in de diepte blijven om te kijken om vervolgens weer met de opstijging te beginnen. Vervolgens de eerste stage opgepikt, de tweede stage, overgeschakeld op 80% en het laatste stukje deco lekker met mooi uitzicht gehangen. Later in die week zijn we nog een keertje terug gegaan met wat andere gassen om op een veilige manier verder de diepte in te gaan.

Dag 6 De tweede poging om de schacht, welke uiteindelijk naar 70m diepte gaat, te bereiken. Ditmaal duiken Hans en Frank samen en duik ik met Marcel. Het zwemtempo is lekker constant en in korte tijd leggen de we eerste stage af, en pas vlak voor de restrictie de tweede. De combinatie zwemsnelheid luchtverbruik was perfect en uiteindelijk hebben we de schacht gehaald. Mission completed. Verder de grot in zal lastiger worden omdat dan toch echt wel gebruik moet gaan worden gemaakt van ten eerste trimix, wat nog niet zo’n probleem is. Wat wel een probleem gaat worden is het aantal flessend dat je mee moet gaan nemen. Op open circuit heb je dan al snel 3 flessen extra nodig. En het belangrijkste nog een scooter om alles te kunnen vervoeren, maar dat zit er voorlopig even niet in. Wederom ja ik weet het wordt eentonig is het weer een stralende dag en is het een kleine 25 graden. Dan ‘s avonds voor de verandering een BBQ, maar dan wel van vlees dit maal.
 Dag 7 De volgende dag gaan Jorg en ik de Ressel in met een trimix mengsel. Dit hebben we nodig om op een diepte van 50 meter op een veilige manier te kunnen duiken. Bij grote diepte krijg je namelijk last van stikstop narcose en hoe groter de diepte des te groter is dit effect. En omdat je in een grot je volle verstand erbij moet kunnen houden voor het geval er iets niet helemaal goed verloopt maken we gebruik van een mengsel wat bestaat uit 20% zuurstof, 35% helium en maar 45% stikstof. Met dit mengsel heb je het idee dat je voor de stikstof narcose op een diepte van 21 meter zwemt, terwijl het eigenlijk 50m is. De duik begon met 1x 80Cuft 70%, 1x 80Cuft 36% 1x 80Cuft 20/35 en een D12 gevuld met een 20/35 timix mengsel, o ja en een apart flesje lucht van 1,5l voor de vulling van je droogpak, omdat het vrijwel niet te doen is om helium in je pak te gebruiken. Dit gas zorgt er namelijk voor dat je heel snel afkoelt en dat is niet zo’n pretje bij een lange deco.


De avond vooraf een uitgebreide planning gemaakt omdat dit ook voor mij weer een stapje verder de grot in is. Doordat er bijna geen stroming was konden zowel Jorg als ik lekker doorzwemmen en met een gemiddelde snelheid van 100m per 5 minuten (niet verkeerd met 3 stages) bereikten we al binnen 22 minuten de bodem van de schacht. Daarna zijn we tot net geen 700m gezwommen (36 minuten duiktijd) want de manometer gaf aan dat ik helaas al weer 1/3 van mijn backgas had verbruikt, dus tijd om terug te gaan en na een bodemtijd van 25 minuten op 50 meter te hebben doorgebracht en de deepstops te hebben gemaakt, de stage met 36% opgepikt, weer een paar deepstops gemaakt. Op de terugweg hebben we de diepe gang gekozen omdat deze gang beter bij het deco profiel past. Vervolgens bij de laatste T-splitsing overgeschakeld op de 70% stage. Toen nog ongeveer 40 minuten gezwommen en gehangen zijn we na een schitterende duik van 2 uur het water uitgestapt. To be continued zou ik zeggen. Wederom weer lekker gegeten en de volgende morgen vroeg uit de veren.
Dag 8 Vroeg uit de veren om vervolgens na 6 schitterende duiken, om 7:30 in de auto te zitten en de terugreis te beginnen. Na een kleine 10 uur rijden zonder al te veel oponthoud waren we lekker eind van de middag in Nederland gearriveerd. Het was wederom weer een super week waar ik José voor wil bedanken en op naar het najaar zal ik maar zeggen. |