Met kinderen in de grot St. Anne

Op 20 november 2005 was het weer kinderdag in de St. Anne.
En niet alleen de kinderen vonden het spanned!


Het grotten was superleuk.
Soms vonden we het wel een beetje eng, vooral die smalle gaten en zeker de brievenbus.
De glittermuur was prachtig, alles was nat en er was veel klei.
We werden goed geholpen bij gevaarlijke stukken. Jos had van alles bij zich. Toen mijn lamp het niet meer deed waren er gelukkig nieuwe batterijen anders werd het wel erg donker. We zouden graag nog een keer willen maar dan in de zomer zodat we op de terugweg door het water kunnen.


Gaby en Sharon
We gingen naar Tilff in Belgi, het was best ver. We gingen met laarzen aan en een helm op in een grot klimmen. We vonden het erg leuk, het was wel donker en spannend. Wat hebben we gedaan in de grot? We hebben geklommen en geklauterd op onze rug tussen spleten door. Werden we nat? Ja, want er liep een rivier in de grot. We moesten goed uitkijken omdat het glad was met twee handen aan de rotsen vasthouden. De brievenbus is een heel smal gat waar je heel moeilijk door heen kan. Maar wij konden dat wel. Er waren ook duikers die in een donkere poel gingen maar je ziet daar toch niks. Toen we terug gingen moesten we heel lang bukken en toen waren we blij dat we weer konden staan. Het licht was heel fel buiten en we hadden heel veel water mee genomen uit de grot. Weet je waar? In onze laarzen en sokken. We willen nog wel een keer mee. Dan weten wij de weg al. Nou, doei.
Boris en Jopke ( 7 jaar )
Tilff

Dit keer kregen we een uitnodiging om mee te gaan in de grotten van Belge bij Tilff. Het is een grot waar ook vaak wordt gedoken en waar 20 november speciaal voor gezinnen een speleo tocht was georganiseerd. Kinderen vanaf 6 jaar mochten mee. Je kunt je wel voorstellen dat mijn gevoel over dit uitstapje zeer wisselend was. Ik ben namelijk een vreselijke kou kleum en in de grotten heerst weliswaar een constante temperatuur maar deze is nog steeds maar 12 graden. Ook ben ik geen held maar als kinderen vanaf 6 jaar dit kunnen moet het voor mij toch een eitje zijn?

Zo gingen we met ons voltallige gezin en Dirk ( Max grote vriend ) onderweg. We hadden afgesproken bij de McDonalds in Enspijk. Daar vandaan vertrokken we naar Waalre, waar onze gids ( zr belangrijk ) en de uitrusting op ons wachtten. In Waalre aangekomen kregen we een kop koffie, een plak cake en een helm met lamp. Ik was enigszins gerustgesteld dat er meer vrouwen zaten net als ik, beetje gemengde gevoelens, beetje angstig. Met kinderen.
In colonne gingen we naar Belge. Tilff ligt net achter Luik dus daar waren we zo. Eenmaal daar hebben we onze zelfverzorgde lunch genuttigd. Ons aangekleed, voor mij veel lagen. En op rubber laarzen begonnen we aan onze eerste klim naar de ingang.


Daar hebben we onze voor foto gemaakt. Om ons te motiveren lag daar een gedenk plaque van een man die daar was omgekomen tijdens een beklimming buiten de grot. De ingang van de grot was een deur van 50x50cm, een uitdaging op zich. Maar gelukkig was er daarachter een behoorlijke ruimte. Al snel schoven we met de rug langs de wand achterover leunend door een spleet van ongeveer 50cm. Ik wist ook gelijk waarom die helm was. Je stoot je hoofd vele malen. We mochten zeer laag bukkend onder een plafond door en hoog klimmend door een spleet, waar menigeen moeite mee had doordat het toch best wel nauw was.
Als klap op de vuurpijl mocht de liefhebber door de brievenbus naar boven.
Neem van mij aan, dit was super zwaar,


maar ik was samen met Max een van de vijf die het hadden gehaald. Het waren 3 kinderen en 2 volwassenen, moeders die hun kinderen niet alleen durfde te laten en dus wel heel gedreven waren om er door te gaan. Petje af voor mezelf. Ik had tot zover nog niet klem gezeten. Ik dacht dat het na de brievenbus niet kleiner kon maar daar was een doorgang waar ik heen en terug toch echt klem zat met mijn dikke bilpartij. Een extra probleem daarbij was dat voor en achter dat gat water zat, en ik eigenlijk niet nat wilde worden. Maar goed, wilde ik mijn kont bevrijden dan moest ik toch echt minstens met n arm te water.
Helaas. En echt, grotwater is heeel koud. Trouwens achter dat nauwe gat was het water waar we duikers zagen, zij gaan dus met hun bepakking door dat gat. De terugweg door de brievenbus was een eitje, gewoon plat op de rug en glijen maar. Ik stond wel helemaal te shaken van de inspanning toen ik weer terug was. En voelde me toch zeer trots dat me dit was gelukt. Ik stond nog na te hijgen toen 2 mannen, duidelijk vaker door de grotten gegaan, in twee tellen de brievenbus door naar boven gingen met nog een zware tas aan een touw bungelend achter hun aan. Ik stond gelijk weer met beide benen op de grond. Heb nog veel oefening nodig voordat ik het zo kan. Eenmaal uitgerust zetten we de terugtocht in. Weer door de nauwe horizontale en verticale spleten, gaten en lage plafonds. En als laatste hindernis de deur van 50x50cm. Eenmaal buiten eerst even een frisse hap lucht, een plasstop in de struiken en een na foto. Ben benieuwd of al die blubber te zien is op de foto. Ik heb in ieder geval een gratis Spa kleimasker ontvangen en zie er weer 10 jaar jonger uit. Behalve mijn knien, die zijn bont en blauw. Kortom een geweldige en zeker voor herhaling vatbare ervaring.

Helen Bruggeman

Content Management Powered by CuteNews